QastanPuffinLogo

Share

Hoe maak je een sterk wachtwoord

Hoe sterk is jouw wachtwoord?

2024/02/24
Admin

Een sterk wachtwoord is noodzakelijk. We zondigen ons echter allemaal wel eens aan een snel en vooral gemakkelijk te onthouden wachtwoord. Of misschien heb je wel een sterk wachtwoord voor de belangrijkere zaken en een zwak voor de minder belangrijke. Een ding is zeker, we gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord of grijpen snel terug naar een eerder gebruikte wachtwoorden.  

Zoeken naar de speld in de veiligheidshooiberg
Elk wachtwoord wordt vroeg of laat achterhaald. Een wachtwoord achterhalen is als zoeken naar een speld in de hooiberg. Hoe groot die hooiberg is, dat kies je als gebruiker zelf. We maken het de hacker dan ook liefst zo moeilijk mogelijk en laten hem zo lang mogelijk zoeken in de hooiberg.

Hoe kunnen we de hooiberg groter maken?

  • Gebruik kleine letters en hoofdletters door elkaar
  • Gebruik cijfers en wees creatief: een olifant kan bijvoorbeeld ook 0lifant zijn
  • Verwerk speciale tekens:  ! " # $ % & ' ( ) * + , - . / : ; < = > ? @ [ ] ^ _` { | } ~
  • Kies minstens 8 karakters, langer is beter
  • Er is niets mis met een zinnetje of kinderrijmpje als wachtwoord. In het vakjargon, een passphrase genoemd: Ikheb3kinderen&eenleukeh0nd! is makkelijk te onthouden en tegelijk een zéér sterk wachtwoord.
     

Niet meteen inspiratie? Maak gebruik van een zogenaamde Password Generator die willekeurige woorden aan elkaar kan verbinden en een volledig willekeurig wachtwoord kan creeëren. Een voorbeeldje hiervan: https://qpg.qastan.be/

Doe de test
Mocht je toch nog even willen testen hoelang het zou duren voor jouw wachtwoord uit de hooiberg gehaald wordt?

Via https://www.grc.com/haystack.htm achterhaal je meteen hoe groot jouw eigen hooiberg is.

Gerelateerde artikels

Work it, Make it, Do it – Hoe workflows kunnen bijdragen aan een efficiëntere organisatie

“Work it, Make it, Do it – Harder, Better, Faster, Stronger” klinkt de overbekende en catchy oorwurm van Daft Punk.* Het zou zo maar eens het credo kunnen zijn die we vandaag de dag in vele organisaties terugvinden.

Het belang van maatwerksoftware: Hoe Qastan oplossingen op maat biedt

Maatwerksoftware speelt een cruciale rol in het moderne bedrijfsleven. Terwijl kant-en-klare softwareoplossingen handig kunnen zijn, is er vaak behoefte aan software die specifiek is afgestemd op de unieke behoeften en processen van een bedrijf

Twee-stapsverificatie: een extra slot op de digitale deur

In het huidige digitale tijdperk, waarin technologie een integraal onderdeel van ons dagelijks leven is geworden, is de veiligheid van onze gegevens en accounts van het grootste belang.

Digitaliseren: investeren in de groei van jouw onderneming.

Inleiding in een tijdperk waarin technologie een steeds grotere rol speelt, is het digitaliseren van je bedrijf essentieel geworden voor groei en succes.

Digitale versnelling

Digitaliseren betekent investeren in de groei van je onderneming. Deze verandering brengt kansen met zich mee, maar het is niet altijd eenvoudig.

Efficiënte cloudopslag: ontdek de perfecte match voor jouw organisatie.

Cloudopslagdiensten hebben de manier waarop bedrijven gegevens opslaan en beheren revolutionair veranderd. Met een overvloed aan opties beschikbaar, is de juiste keuze maken niet altijd even makkelijk.

De toekomst van bedrijfs-automatisering: AS/400 blijft betrouwbaar in een digitale wereld

Wat is AS/400?AS/400, ook wel bekend als IBM iSeries, is een reeks van computersystemen die geïntroduceerd werden door IBM in de late jaren ’80.

De kracht van Power Apps: snel en kostenefficiënt digitaliseren

Op maat gemaakte (mobiele) apps ontwikkelen, betekende tot voor kort de start van een ellenlang ontwikkelingstraject.

5 gratis apps om jouw efficiënte meteen te boosten

Of je nu je taken organiseert, notities maakt, gefocust blijft, vlekkeloze tekst schrijft of taken beheert, deze vijf gratis apps kunnen je helpen om meer gedaan te krijgen met minder moeite. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en boost je efficiëntie vandaag nog!

© 2023 Qastan